Ambre... Aberr... Abrecro... Ambercro...

Hur fan det nu än stavas, Ambercrombie and Fitch (fifth?). Vad är grejen? Varenda stolle jag träffar har en påse från klädaffären och alla pratar om den.

Vad är grejen? Har jag missat något medans jag varit här? Ken, kan du hjälpa mig lösa denna mode-gåta?

And on that bombshell har jag sett Fear and Loathing. Igen. Börjar se nya nyanser.

Ipred-lag på andra sidan pölen?

Är det så att paragrafryttarna redan hittat mig? Eller finns det någon annan anledning till att jag inte kommer åt min internetbank, eller många andra .se-adresser (dock inte den här av nån anledning) längre?

Are they on to me?

The bridge of orange gold

Tog cykeln från hamnen, med bakismjölksyra pumpandes så fort San Franciscos backar började rulla.
Trampade på i glatt tempo och sakta men säkert blev den där orangea bron större.

Maffigt att cykla över. Inte lika maffigt med nödtelefoner varannan hundra meter eller så. Inte den sortens nödtelefoner man ringer i när man har krockat, utan när man är på väg att hoppa.

Trots det en grym cykeltur. Min kropp har inte fattat att den är tillbaka på hostellet ännu så bilder kommer först senare.

And on that bombshell så har jag fått en t-shirt av min rumskompis idag. Gratis. Den är gul, med blåa inslag. Passande.

Sömnlös i San Fran

So, who does this work... I build up another fence just to see it being torn to shreds in two seconds?

Or am I just paranoid?


Yeah, I´ve had that feeling...

Have you ever had the feeling
No one really knows what you´re all about
And when you try to show them
They all have things to do tonight
Tonight


Hello Saferide - I thought you said summer is gonna take the pain away

Säker(t) i Sacramento

Har strosat omkring och sett amerikanska klassiska bilar och guldrush-kvarter. Solen skiner och pollenfröna sprids i takt med marscherandet från sisådär trehundrafemtisju Cesar Chavez-demonstranter.

Sent om sider har jag också upptäckt exakt hur fantastiskt Annika Norlin sjunger. Som salt rakt ner i ett öppet sår. Doserade Säkert med mina tankar och tänkte att det var då fan vad hon vet mycket om mig.

Varför blir du alltid så full? Säger jag, jag är fullare.
Världens mest långsamma kollaps.
Jag såg en annan, vid en busshållsplats.

Fallera, Var för faller vi aldrig i? Fallera
Bara lite i taget, våran lägenhet vi har precis lagt om golvet
Det tog så lång tid, jag orkar inte riva upp det

Jag har synat oss, genom ett stetoskop
När det kommer så nära, är det bara sådär
Jag har synat oss, genom ett stetoskop
När det kommer så nära, är det bara sådär

Solen går ner nu, det är nästan helt mörkt.
Augusti ska bli brittsommar, brittsommar, höst
Jag älskar dig säger du tveksamt,
Varför är det ett frågetecken i din röst?
I min också, men jag skyller på dig
I min också, men jag skyller på dig


Så jag går där längs en guldrushstad som förvandlats till turistfälla. Där små barn lallar höga på socker och föräldrarna åker hojjar som är lila, stora och dånar. I bakgrunden travar en häst med droska. En stad som ser ut som Erikshjälpen möter High Chaparral i regi av Scientologerna. Inne i shoppingcentret sitter en mamma utan hår, hon klappar om ett barn som ätit för mycket glass.
Tidigare hördes marscherandet från de som ville minnas Cesar Chavez, nu hörs bara kapitalismens rassel; kassaapparater, tiggare och smickrande säljsnack.

Jag undrar vart jag passar in i det hela. Om det skulle göra någon skillnad om jag gav pengar till uteliggarna eller försökte få folk att äta potatis och åka tåg. En man undrade om jag var registrerad röstare. Han var från demokraterna. Jag sa nej, jag är svensk, men kunde jag skulle jag rösta på demokraterna. Han skrattade och sa att det är tanken som räknas.

Kanske är det så, men om det är så så gäller det tanken i singularis, för ett plural av tankar blir bara ett myller. Och Annika Norlin sjöng. Hon försökte säga något. Försökte få mig att sluta myllra. Jag fattade inte först. Men sen hörde jag. Och skrattade.

Winter’s been real long this year
I know, cause I’ve been there
Summer never seemed to come along and when it did, it felt all wrong
You’ve been sitting on the sidewalks wondering what went wrong with your life
You’ve been walking to your bedside table and in the top drawer was a knife

Time to grab your sweetheart by the hand and lead him to the Promised Land
The only place in North America not destroyed by the government

San Francisco!
You’re going
San Francisco!
We’re going
Don’t you know you’ll never ever want to turn back


And on that bombshell äter jag guacamole-chips och planerar vad jag ska hitta på i the Gay Capital...

1 år och 2 månader

Sen jag satt i en kyrkbänk i Danderyd och inte kunde hålla tillbaka tårarna. Omgiven av vänner som får mig att gråta ännu fler tårar av saknad nu.

Såg hur en mor tog farväl av sitt barn.

1 år och 2 månader senare i ett mörkt rum i Sacramento trillar tårarna igen.

Fan å helvete å fan å helvete.

Det är så fel. Allt är så fel. Sånt ska inte hända. Det är inte ok. Det skulle inte bli så här U:son. Inte för dig, inte för mig, inte för oss.

Jag saknar dig. Saknar ditt leende. Saknar hur du fick oss alla att knyta ihop.

Snälla någon, säg att allt kommer bli bra igen.

Snälla.

Journalist

Så jag träffade en snubbe på hostellet. Han är journalist. Och lat. Och har en blogg.

http://worldslaziestjournalist.wordpress.com/

Selah.

Bild-chock!

Nu jävlar. Veckla ihop tidningen. Sätt på en kopp kaffe till. Stäng av Let´s Dance. För här kommer det bilder i så stora mängder att intrigerna i Robinson kommer att framstå som enkla.
För den som inte orkar gå igenom varenda bild så kan jag ta kortsummeringen: Fan vad bra det har varit.

Så.

Då kör vi hela skiten på en gång tycker jag. Från Vegas till Sacramento (där jag sitter just nu).


Nej, det är inte mjölk i den där bägaren. Fyller man 25 i Vegas när det dessutom är St Patricks Day så är det.... fylla som gäller. Bakom bägaren gömmer sig den gröna tröja som Robert förärade mig med dagen till ära. Passande grön som sagt.


Det blinkar, det låter, det luktar, det är inte Roberts skägg, det är Vegas!


Vårrulle-födelsedagstårta. Den förmodligen första å sista i sitt slag. En dag där vi åt två buffer och svor att därefter inte äta mer på tre veckor. Tips: Ta inte en salladsomgång först. Då får man inte plats med så mycket efterrätt.


Lätt coolaste basisten. Hur avslappnad som helst och med groupies i åldrarna 15-75. På allvar. Det var en gammal tant som drog honom i kilten.


Vad jag svarade? What happens in Vegas stays in Vegas.

Pop-quiz! Den här sunkiga syltan, där tjejerna dricker gratis om de dansar på bardisken, har varit väldigt inblandad i en rätt sunkig film. Vilken?


Siegfried, Roy, Marcus och.... Aslan is that you?


I was right in the middle of a fucking reptile zoo, and somebody was giving booze to these goddamn things. Won't be long now before they tear us to shreds.


Sen satte sig Robert och Theresa i en karusell som snurrade 100 meter över Vegas. Frivilligt. Runt. Runt. Runt.



Jag å Theresa hyrde en bil och gjorde en avgiftningsresa till Flagstaff där ett tåg gjorde sitt bästa för att hindra oss från att få någon sömn genom sitt konstanta tutande natten igenom.


Det ser inte mycket ut för världen, men jag gillade Flagstaff. Det fanns en oerhört ärligt charmig white trash-stämning där. Som om all världens guldgrävare och truckers glömt att det egentligen inte är politiskt korrekt att lyssna på country mitt på ljusa dan i en pickup där hunden pissat på potatissäcken.


Innan vi åkte upp över Grand Canyon förfriskade vi oss lite... med det som i USA är vanligare än vatten.



Sen var det bara att spänna fast säkerhetsbältet, sätta på sig lurarna, göra tummen upp och känna hur helikoptern lyfte, dags att göra sig redo för att...


Hoppa? No way, men där uppe i helikoptern kände jag att: Fanimej om helikoptern störtat nu eller om jag trillat ur så skulle det inte vara så illa, för jag fick faktiskt se det här. Men jag är glad att den inte gjorde det.


För då hade jag ju inte kunnat klättra ut till kanten själv, titta ner och känna mig... liten och mäktig på samma gång. Skumt. Det går inte att förklara. Och jag har inte trott på sådana saker ett bra tag. Men Grand Canyon måste faktiskt upplevas för att förstås.


Vardagsvägar i USA är dock en helt annan historia. Jag älskar dem. Kitschy skyltar och skumma namn på ställen som säljer frukt från farmen, mackor från en annan dimension och som sköts av människor så genuina att varenda en kunde varit nästa dokumentärhuvudrollsinnehavare.


Vad hette den där korren i På Andra Sidan Häcken? Jag tror det här är en släkting. På västkustvägarna fanns det gått om korrar, men bara en som nafsade marshmallows ur handen på folk och ställde sig på bakbenen för att sträcka sig efter mer socker-kick.



Västkusten är den bästa kusten.


I Yosemite var snön inte försvunnen. Men det var ok. För den var vacker.


Och den snö som inte ville vara snö längre kunde ju lätt förvandla sig till ett hyfsat imponerande vattenfall.


Jag gillade Yosemite, det var natur men till skillnad från många andra platser bara lagom exploaterat. Ett par stigar här och där men i grund och botten en enda stor naturlekpark för vandrare.


Vi gjorde en egen liten utflykt, men ångrade skovalet när snön blev en halvmeter djup. Schysst träning var det dock.


Stötte på samma (tror jag) getabocksfamilj (nej jag vet det är ingen getabock, det är någonslags ren, men getabock låter roligare) två gånger på två dar, på samma ställe. Typ. De var hur coola som helst. Skrev autografer och lät bilarna passera innan de vandrade vidare.


Det blev ett par timmar bakom ratten, tror vi körde 2000 miles cirkus under veckan vi hade bilen. Värt pengarna även om det blir lite långtråkigt att stirra på horisonten timme efter timme på vägarna som är rakare än en linjal i USA. Buckliga och guppiga är de också. Märkligt.


Här uppe i ett av de övre rummen sitter jag just nu. Nu pillade jag mig i naveln. Inget ludd. Vad gör du?


Obama blev rätt paff när han fattade att de flyttat Vita Huset till Sacramento från Washington DC.


Vietnam-monument. Skumt att läsa rad efter rad av 20-åringar som inte finns längre. Som också haft drömmar och förhoppningar. Som inte såg sitt liv ta slut i en skyttegrav i Asien.


Och nu är vi uppdaterade, det här var bara ett par timmar sen. Frukost på ett lokalt ställe. Men nu har visst klockan blivit kväll och det är dags att hitta på något utomhus i den 20-gradiga kvällen.

And on that bombshell så hoppas jag att bildvisningen varit till er belåtenhet. Var vänlig att betala till vaktmästaren på vägen ut och återigen tack för att ni valt att stödja landets Kultur och Frittids-föreningar.

Mahalo.

Till dig Jensa



Kom igen. Kom hit å jag bjuder på en gadd eller två.

Sömnlös i Sacramento

I don´t mind.

Grön golfkeps. Fuck this is sad. Rök ur mungipan. Where is your hand? Hyrbil. Ok? Neonljus. Don´t fall in love with me. 

I don´t mind.


Vart näst?

Min hjärna börjar så sakteliga skramla igång igen efter maten.
Och stötte genast på stora frågeteckenångeststenen. Vart fan ska jag härnäst?

Är i Sacramento nu, där pollenvåren för övrigt hunnit ikapp mig, efter att ha haft en bil i en vecka och med det haft friheten att resa lite var jag vill. Nu är det dock bara 13 (!!!) dagar kvar innan jag flyger hem. Och egentligen har jag bara San Fran kvar som stad jag vill besöka.

Men en vecka där är för mycket. Och LA har jag redan gjort det jag vill. Så vart tar man sig då? Flyget till Honolulu var för dyrt. Kanske Dallas eller nått annat roligt. Miami?

Min reskamrat den senaste veckan drar till Jamaica på tisdag. Och sen har hon nästan ett år kvar. Jag har mött mer än ett par människor som gör den typen av resa. Borta ett år. Och jag börjar allt mer vilja köpa samma biljett.

För även om jag saknar vissa saker med Sverige: Vännerna, Stugan, Maten, så är det så jävla skönt att vara resande.

Kanada kanske?

Where is your hand?

Burrito-koma

Är i Sacramento och har precis imundigat världens största burrito på en kedja som heter Chipotle.

Gott, fanatatiskt mycket mat, lite chips till det och en Corona att skölja ner det hela med.

Matkoma. Fingrarna vägrar skriva mer, de vill sova.

En månad

insåg precis att jag varit borta från "hemmet" i en månad idag. Skumt. Jag som trodde det bara var ett par dagar. Det är så det känns ibland, tiden försvinner in i någon konstig ficka i verklighetens tvättmaskin. Där umgås den med miljontals olika strumpor och växelpengar.

Har två veckor på mig att hitta den dära tiden igen, eller lämna den bakom mig helt.

- I did the right thing in the end didn´t I? It all worked out in the end.

- "In the end"? Nothing ends Adrian. Nothing ever ends.

Ut i skogen har jag gått

så det tar typ 2 minuter att ladda upp en bild. Och jag tänkte ladda upp typ 45 så ni får se vad jag haft för mig senaste tiden. Men med den matte-räkningen kan ni förstå att jag hellre dricker vin och lagar mat.

Är i Yosemite om jag glömt säga det, på ett hostel/stugby som luktar skog och gör en lerig.

Har vandrat runt i nationalparken i två dagar, idag blev det utflykt i gympadojor i halvmeterhög snö. En rätt blöt upplevelse efter ett tag. Imorrn lämnar vi tillbaka bilen å spenderar natten i Sacramento, vart det bär av sen vette fan. Men jag ska försöka uppdatera lite mer...

And on that bombshell så är nog det här den mesta mängden vin jag någonsin druckit... alkobralla?

Vår i snön

Jag är ett träd i en storm. Jag är en gammal sten full av mossa. Jag är en isbit i floden - sakta försvinnande in i omgivningen. Jag är det nya lövet på en döende tall.

Jag är våren i snön och skymningen i solljuset.

Jag dansar med älvor i gläntan och troll under bron.

Jag är våren i snön och skymningen i solljuset.

Jag är inte längre mitt förflutna men ännu inte min framtid.

En sten faller ner från ett berg, krossas sakta där den rullar, hoppar och studsar. Flisorna flyger åt alla håll, påverkar med små jordbävningar allt runtomkring.

Men en sten kan inte rulla för evigt, kan inte fortsätta flisas sönder och fortfarande vara en sten.

Jag är våren i snön och skymningen i solljuset.

Jag dansar med älvor i gläntan och troll under bron.

Min skugga är min reskamrat. Det förflutna min fiende och älskare, meningen en aldrig närvande bror och saknad en förlorad syster.

Jag är ensam, naken på ett fält jag själv har sått, skördat och bränt.

Jag är våren i snön och skymningen i solljuset.

Jag dansar med älvor i gläntan och troll under bron.

Jag vänder blad - inte samma man som lämnade och inte samma man som vaknar.

On the road again...

Jag är en pil som stryker sakta över gråbruna marker. Jag är en sköld mot skuggan från gröngrönskande kullar. Jag är kornet i sandstormen som piskar över torra vidder. Jag är frukten som växer längs motorvägen, smutsig och dyr. Jag är grönskan i dalen, den frodiga och mjuka. Jag är den blå himmeln, med vårrfräknar i molnform. Jag är vägen, den nya och uppkäftiga. Jag är bergen, de eviga, som förundrat ser på när metallklossar far fram och tillbaka... 

Vegas i en bild

Har åkt över världens största, och mäktigaste hål i marken, upplevt kala öppna landskap och gröna rullande kullar kilometer efter kilometer. Varma mjuka vindar, sömning dammig guldgrävarstad och hostell med en hund utanför i regnet.

Men just nu dricker jag öl, så därför blir det, innan jag uppdaterar mer utförligt. Bara en bild för att beskriva trippen till Vegas.



Oh yes, it was good.

Buy the ticket...

Så jag överlevde Vegas, och om det finns någon plats på denna jord som är som Vegas så... går det inte att förstå utan att vara där.

Drugs, sex and rock n roll in i absurdum, med slotmachines som blinkar i takt med endollarsölen.

Berättar mer sen. För nu har jag bil å jag och min reskamrat ska till Grand Canyon

And on that bombshell ska jag äta riktig frukost för första gången på tre dar, inga fler buffer på ett tag tack.

Vackert formulerade ord...

...sjunger i mina öron varje dag. Länge sen jag riktigt lyssnade. Länge sen jag hade tid eller vilja till det.

...
jag släpper din hand,
för ett helt vanligt återfall,
för att få nått förstört,
det var fel som jag sa,
det är sant som du hört
...


Det är lättare att lyssna här borta. Lättare att skriva och lättare att känna.

...
and tell her from this high terrain
I am ready now to fall
...


Det här är livet jag vill ha just nu. Fullt av solnedgångar och ölrunda steg på en strandpromenad. Leende ansikten runtomkring, frisk luft över kinden. Vintersverige får mig att gå i ide, farligt mycket, det här är mitt grönbete, en skuttande kalv på andra sidan pölen.

...
Out of my life, out my mind, out of the tears we can´t deny
we need to swallow all our pride and leave this mess behind
...


Det är konstigt befriande att vara ny i ett sammanhang. Jag har ingen aning om hur man gör. Tänker inte på att alla runtomkring inte känner mig och mitt förflutna. Att de bara är och blir det vi skapar tillsammans. Att jag är det jag skapar. Samtal, händelser, känslor, och så är man en person. En person i en persons ögon, i en annan persons värld. 

...
varje stund, var minut, var sekund, samma konstiga beslut
det blir fel, slår bakut och allt går snett, men det tar aldrig riktigt slut
...

Så vilken är verklig? Den person som stannar kvar i huvudet efter ett samtal eller ett möte? Den som går iväg? Den som man bär med sig varje stund eller den som kommer på besök i andras ögon?

...
Lars Winnerbäck - Lovesång

Så här ser det ut

där jag ska bo, ja det känns bra. Riktigt bra. Kommer bli grymt, grymt kul. En bra födelsedag.

Utsikt, svenskar och sötdoftande rök

Allt är ju inte skit här i LA om jag nu gett intryck av det. För ett par dar sen hade jag turen att träffa två goa göteborgare, bröderna Nicklas och Rickard, som vänligt bjöd mig med när de skulle göra en studio-tur och se Beverly Hills och Hollwyood från ovan. Så vi begav oss i bil till Sony Pictures, som enligt den korta introduktionsfilmen var typ femtielfte företaget som köpt upp originalstudion som en gång startade det hela. Fråga mig inte hur det hänger ihop, men i lobbyn fanns iaf Ghost Riders motorcykel och Da Vinci-prylar. Spindelmannen var där också, och ett par Godzilla-ungar.


Freaky byggnad, men jämfört med många andra som vi såg senare i rikemansområdena var det här bygget nog rätt billigt. Tydligen så har byggnaden, som typ alla andra byggnader inne i studio-området tjänstgjort som kullis i någon film. Det här har tydligen varit Los Angeles flygplats.


Den här oansenliga lilla klumpen av kasettband och diverse grönt har tjänstgjort som ljudet av löv som krossas i typ varenda film och tv-serie i flera år. Or so the guide said.


Och den här gamla bildörren, gissa vad den blev i händerna på ett gäng välbetalda ljudtekniker? Just det, plåttaket på ett tunnelbanetåg i Spiderman 2 (eller om det var 3)


Jeopardy-studion, men Magnus Härenstam strålande med sin frånvaro.


Tråkig utsikt att vakna upp till varje dag. Köp ett snuskigt dyrt (och snyggt?) hus i kullarna ovanför LA så kan den bli din.


Bildbeviset på att Marcus Alexandersson från Bor i Sverige har stått i LA och blivit fotad med Hollywood-skylten i bakgrunden.


Sköna lirare. Nicklas och Rickard - hur trevliga som helst och såklart göteborgare. Bjöd på öl och sällskap, mycket uppskattat! Skumt att prata svenska en hel dag efter att ha vant sig vid att tänka på engelska nästan. Bilden är tagen efter doppet vid Venice Beach men före...


... galenskapen på gatorna. Det här var bara ett fåtal av de sötdoftande lallare som trallade gatan upp och ned. Rätt harmlöst. Rätt charmigt. Rätt skabbigt och rätt mycket USA.


Tror dock den här killen tog priset, i ett par custom-inlines, en keps-turban, lång vit rockskjorta och elgitarr med USA-motiv. Only in the states children, only in the states.

And on that bombshell så ska jag snart sova för att vara utvilad inför Vegas-resan imorrn, en resa som bara blir bättre å bättre!

... och han undrar om jag har någon växel

Någonstans sitter en man på en bänk. Hans byxor är fulla av hål och hans skägg är trasigt. Tänderna pekar åt olika håll och tankarna bakom hans otvättade ansikte rör sig oavbrutet i fel banor. Han rabblar, skramlar och tycks vara i konstant rörelse trots den tjocka filten runt axlarna. Hans hand är utsträckt. Lortiga fingrar håller i en vädjan nedkrafsad på en bit pappkartong. Hjälp.

En rak vädran.

Hjälp.

Jag går förbi.
Saktar inte in stegen, fortsätter mot ett annat mål, en väg som inte innehåller hållplatser av vänlighet mot hemlösa. Känner ett skuldslag inombords och förbannar mig själv, USA och världen på samma gång. Världen för att den inte är rättvis, mig själv för att jag fanimej kan undvara lite växel och USA för att landet behandlar sina husdjur bättre än sina uteliggare.
Jag har gått en hel del gator upp och ned hitintills och varenda en, oavsett hur fint område, har innehållit uteliggare/utslagna/alkisar/knarkare, en fjärdedel av dem har innehållit någonslags husdjursaffär. Jag har sett fler Pet Co-affärer än härbärgen. Någonting är ruttet i det här landet. Ruttet på ett väldigt oroväckande sätt.

Är detta vad som händer när sociala skyddsnät aldrig existerat? Är det så här vi väljer när friheten får löpa fritt? Femton olika sorters koppel till Fido men ingen växel till Mikey.

Han vänder sig om, försöker skifta kroppens tyngd så att kylan inte blir så påtaglig, trädet i parken skyddar bara mot den värsta snålblåsten. Hans ögon är fulla av en uppriktig tomhet. Bakom det otvättade ansiktet hoppar tankarna in i ett gammalt spår: Varför blev det så här? En kort sekund ser han ledsen ut. Sen hoppar tankarna tillbaka igen. Ingen idé att fortsätta längs den vägen, ingen lösning kommer i den tankebanan. Bara återvändsgränder kvar.

Hans torra läppar formar orden, den ryckiga uppenbarelsen börjar mässa igen:

Spare som change man?

Västkusten

... så jag satte mig på stranden och lät vinden blåsa in.


Efter ett tag blev det lite kallt, så jag reste mig upp och ritade i sanden...


Sen gick jag och försökte få tag i den hand jag släppt.

And on that bombshell så har jag precis sett vinnaren av Melodifestivalen... hur fan tänkte ni som röstade där?

Bra eller anus

En slö dag utan långa inlägg, tror jag äter för lite för att ha energi. Men tänkte roa mig en kort stund, innan jag går å äter, med att tänka efter vad som varit bra och dåligt att ha med sig i packningen.

So far alltså.

Jacka - värdelöst, tar upp skitmycket plats och de gånger det är kallt drar jag sjalen om mig istället, eller tar en öl till.

iPod - tokbra, även om den är liten och låtarna går på repeat, dock tokuselt att man inte kan lägga in musiken på datorn. Jävla iTunes.

Dator - bra och dåligt, kul att hålla kontakten och skriva med, men ibland undrar jag om jag inte sitter här för ofta.

Tre böcker - big misstake, lämnade feteboken och Gomorra på hostellet i San Diego, och gav Gerrard-boken till en annan Pool-supporter. Köpte iofs Hitchhiker-boken som kompensation.

Resehandduk - schysst pryl faktiskt, även om det först är nu i värmen den kommit till användning.

... men nu ringde Robert så listan avbröts. Woho, han har landat i San Fran. På måndag blir det Vegas, bäst å fixa resan dit!

För jag har badat


och det här är bildbeviset. Kallt, men också rekordtidig premiär. En bra resa det här.


Sen gick solen ned. Då såg det ut såhär. LA har en viss charm ändå...

And on that bombshell är jag rätt trött efter en händelserik dag. Ska dra mig tillbaka till kammaren och snickra ihop fler längre inlägg om uteliggare, upptäckter och andra viktigheter. Natti.

Sluta stöta på mig, böggubbar!

Allvarligt, vad fan är det med mig som gör att alla bögar över 20 års ålder vill bjuda mig på lunch? Ok, jag kanske överreagerar lite. Men först var det snubben i Hollywood som var "open to any kind of love" och ville ta med mig på både lunch och museum....

Och nu, tillbaka i LA (jag börjar se en koppling) så har jag knappt mer än sagt hej till en gubbe (som lär ut "klassisk feng shuei") förrän han föreslår att vi ska äta middag ihop.

Lägg ägg.

Eller är jag bara paranoid, vill deras lena röster och frågande ögon något annat? Något betydligt mer platoniskt?

And on that bombshell så har jag träffat två riktigt goa göteborgare här i LA, bilder från vår bilresa kommer om en stund.

I don´t know the code skipper!

Nu kära barn tar vi en paus i filosoferandet och bildattackerar istället. Sea World!


Derek fick för sig att det vore kul att stå precis vid vattenbergochdalbanan (tänk flum ride på Liseberg) när den åkte förbi...


... och ja, han blev blöt. Tur att han hade köpt en poncho för 8 dollar.

Inne i the wet area, varje show erbjöd underhållning och möjligheten att bli nerskvättad om man satt tillräckligt nära. Jag och Derek köpte ponchos direkt, Theresa lärde sig efter delfinshowen.


Som var riktigt bra, väldig väldrillade och extremt höghoppande saker de där delfinerna.


Vissa var bättre på att hoppa än andra. Den här delfinen skuttade upp ett ansenligt antal meter i luften och nafsade på en flagga.


Det här är dock ingen delfin utan som ni ser en jävligt mycket större späckhuggare


Som också gillade att hoppa, men jag kunde inte låta bli att tänka på att späckhuggaren nog velat öppna munnen och mumsa tränaren...


Och den som inte hoppar han surfar - gammalt späckhuggartränarordspråk.



Splash!


Lustigt djur, sjölejonet, hade en rätt stor bassäng med massvis av vatten att slurpa på, men valde att dricka i forsande vattenfallet istället.


En meter ifrån och endast ett plastglas som skydd, det var lätt att förstå varför hajen verkar vara en dödsmaskin.


Liten haj..... tur att den var utdöd


Som att klappa en slemmig rörlig vägg, eller nått. Stingrockor, mantor eller vad de nu kallas hade iaf en väldigt söt mun, såg ut som ett barn när turisterna matade dem med fisk.


Bästa showen, vilket var förvånande efter delfin och späckhuggar-uppvisningarna. Men sjölejon, uttrar och en galen story med bögschlagermusik i bästa In the Navy-anda... gick inte att inte gilla.


I don´t know the code skipper!

Paradise lost?

Fuck. Tillbaka i LA efter en underbar tid i San Diego. Superlativ används för ofta, slits ut och förlorar tyngd. Men San Diego var faktiskt helt fucking amazing. Det känns i hjärtat. Inombords. I det som kallas själen. Hittar faktiskt inga ord, det är bara en stor längtande tomhet...

Fuck. Fuck. Fuck. FfffuuuuuuuuuuucckkK!!! Fuck som Lars Ulrich skriker i James Hetfields ansikte. Fuck så många undertryckta känslor under så lång tid. Fuck pyser ut i ett enda ord. Fuck i en enda stöt. Fuck.

I don´t wanna leave. I really don´t wanna leave. I San Diego var jag hemma, mer hemma än jag varit på ett bra tag. Alla detaljer bara föll på plats. Alla människor passade in som bitar i ett pussel. Och för en stund så var jag ramen. Hel. Lycklig. Till freds.

Som västkustsomrarna i solnedgången med strand, fotboll och grillning. Som fotbollslägren som barn, spelandes, skrattandes, springandes och sparkandes in i ett lyckorus. Som Sundsvall när Olof knackade på, Martin dök upp, Fredde kom förbi, fest hos någon, efterfest hos Helene med tacopaj. Stulna blickar, Besvarade blickar. Outtalade känslor, kanske inte riktigt där, inte just nu, inte på det sättet. Men lycklig, mötte Annas läppar, skrattade utanför Skeppan, höll om min fred.

Trodde inte jag skulle hitta allt här, ett stenkast från Mexiko. Men glädje föder lycka och lycka föder glädje, andra ljusa minnen dyker upp än de framför mig, fler bilder av glädje, fler leende ansikten.

Och äntligen förstår jag tjusningen i att resa. Att göra som jag gör. Det är en expressväg till känslor. Ett höghastighetståg till glädje. Så nära så främmande människor. Dela livet en stund. Direkt. Inga konstigheter, inga måsten, inga tider. Bara jag och mina handlingar, delade känslor med de människor jag möter.

Fuck.

San Diego var bra för mig på så många olika plan att jag nog inte fattar allt ännu. Men jag kan inte stanna kvar där, inte just nu, inte såhär, inte när så mycket annat är ofärdigt. Eller?

Fuck.

And you said ”I want to be able to be happy with the choice I make and not think that I have missed something else.” Jag nickar och förstår. Men tänker, gjorde jag fel? Did I just miss something? Har jag gjort ett stort misstag eller precis undvikit ett? Hade jag något val? Har jag någonsin haft det?

Fuck.

Jag lämnar en del av mig själv, min lycka, mitt hjärta i San Diego.




The sandy haired son of Hollywood
Lost his faith in all thats good
Closed the curtain, unplugged the clock
Hung his clothes on the shower rod
But he never got undressed
And no, he never made a mess

Its funny how life turns out
The odds of faith in the face of doubt

Camera one closes in
The soundtrack starts
The scene begins

You´re playing you now
You´re playing you now

Musikfilosofi från en insutten röd fåtölj

Metallica dundrar Sad but True i hostellets högtalare, så är det kanske... Jag har kommit på mig själv med att ha en förkärlek till att övertolka musik i min omgivning i olika stunder. Har jag iofs alltid gjort, men igår var en av de stunder då jag nästan kunde svära på att musiken försökte få fram ett budskap till mig. Vet ni vad jag menar? Den där stunden då man i sin egen hjärna står och väger över ett beslut och sedan sakta börjar höra tonerna till svaret...

And on that bombshell ska jag till Sea World nu, kostade nästan 60 dollar så fan bäst att det är roligt. Och att jag kan fokusera på vattendjuren och inte vara nervös över Pools ödesmatch mot Real.

The dangerous thing about freedom...

... is that you get used to it. And you grow to like it more and more by each passing day. Until one day you forget why you threw it away in the first place....

And on that bombshell är jag egentligen inte speciellt full, bara filosofisk. Vad jag skulle ge för att ha Hanna, Mattias och gymnasiehjärnan här igen. "Du har en gammal själ" sa hon. Tror fan hon har rätt. Gammal och sentimental.

Bildkavalkad, Mexiko och en massa djur

Så det är dags för lite bildbevis igen... även om jag tror att många av Mexiko-bilderna ljuger, går inte att fånga på bild hur galet det var. Pandor däremot, visar det sig, är precis lika häftiga i verkliga livet som på film. Sittandes och ätandes bambu mest hela tiden, med värsta schyssta pälsen. Och noshörningar är fanimej stora som stridsvagnar.


Men vi börjar med LA - på en gata mitt i ingenstans hittade jag Leeds, så det är här de gömmer sig... (det är ett fotbollsskämt för de som inte fattar)


Den här tror jag dock att alla fattar, åt däremot ingen glass just detta tillfälle utan inmundigade istället en jävligt god California wrap.


Pimp my.... durkslag på en bil? Hur fan tänkte du nu?


Balboa park i San Diego innehöll dock mer än lustiga bilar, som schysst natur och en herrans massa ekorrar. Som alla verkade halvtama., förmodligen på grund av att alla smygmatar dem när de är ute å rastar hunden.


Parkens andra stora (till antalet) innevånare var uteliggarna, även om jag tror att det här är en helt vanlig soldyrkande kvinna.


Let the craziness begin, nu var jag i Mexiko och det fanns ingen återvändo... eller det var ju precis det det fanns. Men humorn är större än budskapet tycker jag.


Gränsen mellan de frias land och... USA


Före tequilan men efter första ölen och helt ofrivilligt med en jättehatt på huvet. Teresa från Schwarsenegger-land (Österrike) drack cola och skrattade oss åt andra...


... vilket man väl kan förstå när det är såhär man får i sig tequilan. Inte nog med att man hälls i spriten, man blir också isprutad öl och får huvet omruskat av den ständigt visselpipeblåsande bartendern innan faran är över. För den gången. Den första bartendern hade till och med en sådan där mexikansk wrestlings-mask.


När inte spriten var nog åkte lekarna fram. Sara från någon brittisk ö provade lyckan med att bli runtsnurrad.


Dagen efter kvällen före och elefanterna verkade konstigt formade... eller var det träden som var lustiga?


Gänget som överlevde och Mexiko och spenderade dagen på Zoo, Gaz (rumskompis) i kepa, lille australiensaren Mikey och blondhårige australiensaren Elliot, bakom Teresa står Gaz resekamrat.


Märk av min skakiga förvåning när en flodhäst flög förbi, ja det är en flodhäst, där bakom gallret.


Sen stötte vi på Danne, han hade inte rakat sig på ett par dagar...


Giraffer är faktiskt ännu större i verkligheten, långa som fan rentutav, och tydligen föder morsorna stående så att ungen dimper i marken.


Dumbo och hans vänner som hade fler bollar och leksaker att sysselsätta sig med än vad jag tror vilda elefanter behöver.


Rattaxes! Coola djur noshörningar, även om denna saknade horn. Stora vandrande rustningar ser de ut som.


Titta på mig, jag är en lång och läskig orm, jag kan sträcka på mig precis hur fan som helst och ändå klämma livet ur dig. Mina roadtrip-vänner känner nog igen sorten, som hängde över våra axlar i Florida.


Ok, en gissningslek, denna bilden och nästa.... Vilken är apan?

Marcus?

Någon hade skrämt Bambi


Vissa fåglar var bättre på kamouflage än andra...


Ny tävling, hitta isbjörnen.


Här är jag! reste han/hon sig upp som för att säga.


... det här är de andra fåglarna.. som har en konstig näbb


Apor.


Kossa.


Mer apor. Färgglada sådana.


Och sist men inte minst, den ballaste av de alla, pandan. Bara satt där och åt som om inget hänt, som om inte hundratusentals människor gått förbi å fotat genom åren. Cool snubbe/snubba.

And on that bombshell ska jag hämta min tvätt, woho för rena kläder!

Visselpipor, tequila och djur

Ojojoj kära barn, har händer saker... har varit i Mexiko och druckit tequila, eller rättare sagt blivit ihälld tequila och sedan daskad i huvet. Det kräver en längre förklaring som jag tar sen, för nu är jag trött som fan efter en dag på Zoo (som var nice), och det första målet egenhändigt lagad mat sen resan började. Ska nog sova en stund.

And on that bombshell så är det faktiskt väldigt enkelt att komma in i Mexiko, och på hemvägen visar man bara upp passet

Quis custodiet ipsos custodes?

Bara en kort anteckning om Watchmen-filmen som jag precis avnjöt i en skruttig biograf, men salongens skick flög snabbt ur medvetet när filmen drog igång. Herrejävlar. Watch it.

And on that bombshell ska jag fortsätta prata med min japanska rumskompis Masashi och fortsätta äta cashewnötter i sängen, för det är jag värd. (San Diego är för övrigt lovely)

... och taggtråd, taggtråd, hela vägen taggtråd...

Taggtrådsstängsel i varje smutsigt gatuhörn. En social barriär av ännu ett invandrat språk. Ett skickt som syns men inte hörs. Det är en bissar upplevelse att vandra runt i Hollywood och LA.

Bilden av glamourens hemvist, de fina och viktigas trädgård, solbrillor och färgglada bikinis, kunde inte vara mer främmande när en skäggigt ovårdad Spindelman i 40-årsåldern lutar sig mot samma krackelerade tegelfasad som också stödjer en påtänd uteliggare i 20-årsåldern. Ett par meter bort ligger de rosaskimrande stjärnorna fastklistrade, skrämda till tystnad på den vältrampade marken. Brad Pitt, Angelina Jolie, Johnny Depp. Namnen i backen försöker skrika ut glitter och flärd men drunknar i oljudet av gatuförsäljare och spanska vägarbetare, mexikanska trafikpoliser, Juan, Pedro, Carlos, Maria, Elena och Gabriella myllrar med japanska kameraturister, brittiska rödbleka ben, och svarta musiker med högljudda stämmor.

Till och med Godzilla ligger där, nedgrävd med bara en skylt, en gravsten, upp mot ytan. En best som raserat städer tystad av myrorna. De flitiga arbetarna, de som bygger, hjälper, städar och servar, de med skit under naglarna – alla olika men alla lika. Samma utanförskap, samma blick, samma tonläge. Aldrig stilla, alltid sökande, LA är alltid på jakt efter något eller någon. Ett grönare gräs, en renare skjorta, en vitare strand, en varmare sol. Mer pengar, mer mat, mer vänner, mer alkohol för att underlätta sökandet och täppa till den gnagande känslan av att inte vara där ännu. Inte riktigt framme, inte riktig där, inte helt nära, inte på toppen, inte störst, inte bäst, inte vackrast.

Vacker kostar pengar, störst kostar svett och bäst kostar vänner. Ingen vara som inte har ett övervärderat pris, ingen produkt som inte går att sälja. En cynisk stad eller en ärlig stad, LA ger inga svar för den som inte vet frågan, dömmer inte den som letar och fångar in den som tvekar. En utsträckt hand fylld med vackra ringar av kattguld. De paranoidas vanebildande helvete. Där alla vill klättra på samma stege som du, springa samma väg och åka samma väg. Kommer du inte dit fortare är du sist, bortglömd och förlorad. Och alla jagar ditt byte, söker din sanning, lever ditt liv – alla utom du.

En rutinerad hora i en ung kvinnas kropp. Med alla de rätta förutsättningarna och alla de felaktiga resultaten. Men aldrig riktigt skrämmande. Inte farlig för den som håller sig på rätt kant, lagom paranoid, lagom turist, lagom driven. I ett land där överflöd är vackert är lagom en säker vaggvisa.

För utspritt för sitt eget bästa. Som att paranoin hindrar allt från att smälta samman till ett verkligt paradis av talang, kreativitet och passion. Istället bara bitvis vad det skulle kunna vara. Som mjölk med för mycket O´boy i sig, glaset räcker inte till för att blanda allt som det borde blandas. Klumpar flyter upp till ytan hur mycket man än försöker vispa ner dem. Klumpar som har ansikten, namn och historia men som förringas och skjuts undan. Ett annat samvete för ett annat liv.

Carlos kör bussen, Pedro säger ”do you want fries with that”?, Maria hjälper en gammal dam att få på sig strumporna, Gabriella fyller på mer Cheetos i hyllorna.

Jake däremot, han reser runt, han har aldrig hittat det, det där som han vill leta efter, inte hemma, inte i Georgia, inte i Alabama, inte i Ohio. Kanske en ny stad kan lindra tomheten, en ny kvinna, en ny man, öppna gränser, öppna sinnen, öppna armar som bara omfamnar luften. Jill letar också, letar något nytt, något färskt, en ny man, nya bröst, nytt ansikte, nytt hår, en desperat sprintmarsch bakåt på löpbandet som är det oundvikliga åldrandet. Inget svar. En kopplingston till en tom blick. Ensamma timmar i en säng för två.

Utanför fönstret hämtar Juan soporna och Elena levererar posten. Inga brev – bara räkningar. Och taggtråd, taggtråd, hela vägen rostig taggtråd. På grinden, på väggen, på taket. De paranoidas livrem. En försäkran om att inte ramla neråt i loppets placeringsrace, om så inte i ledningen så i alla fall inte bli omsprungen eller omyngrad.

---- Marcus Alexandersson, 6 mars 2009, på bussen från LA till San Diego.

Vegas baby!

Boendet är bokat, Treasure Island blev det! Lite dyrare, lite bättre hoppas jag på. Fy fan vad roligt det kommer bli!

And on that bombshell borde jag verkligen gå ut å njuta av sista dan i LA innan resan fortsätter till San Diego imorrn..

Background... and..... action!

Another day in paradise... och nästan en skådis, well, en statist iaf. Glatt ovetandes efter att ha hungerätit på Subway traskade jag förbi en samling människor och hamnade lite på film när jag gick förbi och åt min BLT med italian herbs and cheese-bread. Och slogs av ett par saker...

Det finns många poliser i LA, men majoriteten av dem är upptagna med att hålla folk borta från filminspelningar.

Det måste vara jävligt svårt att inte bli skådis i LA, i varenda hörn finns det ett gäng filmkameror som rullar och folk som köar för att antingen statista eller hänga nära kändisar.

En regnig dag i LA som spenderats mest på hostellet, med en rumskompis som är typ 40 och som kliar sig i grenen oroväckande mycket... men också med sköna människor i stora rummet där det serveras Russel Peters-komedi på tvn, riktigt bra, kolla in...

Skippa dock Del Taco, som Sammy tipsa om, samma sak som Taco Bell ju Sammy... fattar inte vad du tjata om ;)

Men men, on to the pictures, blir en hel del den här gången.

bild1
Resans början, hotellet vid Arlanda, notera viktiga Gerrard-boken...

bild2
På planet till Chicago som var halvfullt och med två öl i systemet, bra resa....

bild3
Tio timmar senare och ölen hade börjat kicka in... eller så var det bara en helt psykofreaky rulltmattahall, och ingen skakstabilisator...

bild4
Only in the states.. en gammal präst/nunna som sitter på flygplatsen med feta hörlurar och laptop... gotta love it.

bild5
Great fields usa-lapptäcke, vyn från planet mellan Chicago och LA... helt sjuka farmlinjer från luften, mest imponerande är de enorma cirklarna om ni frågar mig, hur fan får de till dom?

bild6
Everything is bigger in the states, hotellrummet vid flygplatsen hade två feta sängar med fjärrkontroller för madrassens hårdhet..

bild7
Februari i LA, ett stenkast från hotellet, ja alla byggnader var ungefär så stora...

bild8
and in the hostel, skönt ställe, roligt folk, bra sängar, bra område..

bild9
Och så ser jag och LA, vid Hollywood and Highland ut, ett stenkast från Kodak Theatre..

bild10
Och jag var ju tvungen att fota den största stjärnan, pun intended, har bilder på Chuck Norris och Lionel Richie... världens vitaste neger också, men orkar inte ladda upp.

bild11
Och här är en bild och ett ställe som jag vet en som gillar...

Bild12
Who watches the... watchmen? premiären i all sin gulmattade glans, såg skådisen som gör Rorschach och även Angelina Jolies pappa..

bild13
Uppe i högra hörnet, där är den, skylten som alla vill åt...

bild14
ingen tatuering, men nu är samlingen av Ink-affärer fullbordad, eller inte den i London, får bli nästa resa..

And on that bombshell så hoppas jag ni har gillat bilderna, och tack för att ni orkat med. Nästa gång blir det förmodligen zoo-bilder från San Diego.

Nytt nummer

Eftersom jag inte använt min mobil på ett år här var jag tvungen att byta nummer. Så det har jag gjort. Och köpt en dator så jag kan skriva ordentligt, woho!

Nummret är 13236004650, ettan är landskoden.

And on that bombshell.. ska jag äta frukost.


(efterlängtade bilder kommer sen)

Gimme some ink

Forbi horor och psykfall, traskandes jamsides uteliggare med PSP:s och olikfargade manniskor i varenda skabbiga horn, vips sa lag det dar: LA Ink. Och jag som var pa jakt efter en datorbutik. LA visar sig vara lika litet som resten av varlden, nar man minst anar det dyker nagon eller nagot man kanner upp och sager hej.

LA ar ju egentligen stort, pa ett utspritt satt. Har gatt ett par timmar fram a tillbaka idag och knappt rort mig kanns det som.

Overvagde att traska in och spontan-tatuera mig, en snopp i pannan kanske? Nej, struntar nog i det och lagger pengar pa mat istallet.

Snart hoppas jag det blir bilder for jag tankte kopa en dator, att betala for internet var och varannan dag borjar bli dyrt.

And on that bombshell.. sa har jag strosat omkring i linne idag och kannt solen varma ryggen!

Paranoid i de paranoidas farstu...

So jag har hittat fram till hostellet och hjartat av det som ar Hollywood och det galnaste stallet jag nagonsin upplevt.
Efter att ha kannt sig instangd pa ett hotellrum med endast en paranoid usa-tv verklighet som van ar det som att hoppa i in i elden fran stekpannan att vara har.
Pa mindre an en timme lyckas jag fa en filipinsk bog pa halsen (inte bokstavligt), checka in pa rummet och fa en rundvandring av "Snoopy" som hostellmannen insisterade pa att bli kallad. Men inte nog med det, pa hollywood blvd sprang jag pa Batman, Stalmannen, Spiderman, Elvis, och Captain Jack Sparrow en efter en. Som om inte det var nog sa holl jag pa att ga ratt in i inspelningen av ett avsnitt till den dar nya Mentalist eller Psycist-serien pa trean. Vad an den nu heter sa ar det den med den slathudade krullharige snygga skadisen.

Efter den stjarnchocken fick jag satte mig ner och vila lite pa ett sushi-hak, ratt ok veg sushi men inget mot Trangsunds Sushi House. Trodde jag hade lugnat ner mig och borjat smalta in i mangden nar jag klev ut och slogs av hur mycket folk av alla nationaliteter och kon som vimlade omkring. Fick ett paranoit slag och kryssade mellan biljettmanglare och folk som prackar pa en skivor. Hittade fram till Graumans chinese theater eller va fan bion nu hette. Klassisk och kand ar den iaf.

Vilket ar mer an vad man kan saga om filmen jag sag. Street Fighter: the legend of Chun-Li. Vilken otroligt imponerande kalkonrulle. Inte bara har de castat en blond Bison, de har ocksa lyckats med konststycket att lamna ute varenda klassisk-Street Fighter karaktar av rang. Jag menar, Nash? kom igen, vad hande med Ryu och Ken, Blanka och Zangief, Honda och Guile... na, uselt skadespeleri och riktigt ruttet manus. Men det var iofs bara jag och tva till i en salong som sag ut att kunna ta flera hundra personer. Sa riktigt genomrutten blev inte upplevelsen.

Har jag glomt nagot?

Ja just fan, hade jag varit lite viktigare eller smartare hade jag kunnat sitta pa premiaren av Watchmen nu. Den haller pa ett par kvarter har ifran bara. Det blev ett par foton av folkvimlet och den, sjalvklart, gula mattan istallet.

Och svaret pa who watches the watchmen? ett gang helt vanliga sakerhetsvakter faktiskt, som sager, keep on moving och liknande roligheter.

Har finns for ovrigt precis allt i souvenir-vag. Hade jag haft en militartrunk som forra gangen kunde jag tagit med mig hur mycket glam och kitsch som helst. Gick iofs forbi en military shop for fem minuter sen, kanske ska kopa en till. Vet en person som skulle blivit glad i den affaren iaf, fast kanske gladare i den italienska glass-affaren som hette ce'Fiore... passande va?

Borjar for ovrigt overvaga att hyra bil och dra till Texas, borjar tro att jag ar som Winnerback "for tyst for LA", men jag har ett par dar kvar sa ska gora det basta av det.

And on that bombshell.... ska jag kolla om det finns nan mat kvar pa BBQ:n som annordnats, fast forst ska jag kolla om jag kan hitta en datorbutik.

Vilken dag ar det?

Vaknade idag och tankte, fan va skont... kollade mobilen och fick en chock, andra mars?! redan?
Men visst ar det sondag idag sa min hjarna, aven om mobilen visade mandag... joda, efter ett par svettiga minuter och oro over missad hostel-tur sa var det fortfarande sondag.. och imorrn blir det hostel och mer av det riktiga LA, kanns som jag kan flygplatsomradet nu...

And on that bombshell ska jag kolla vad det finns for affarer vid hostellet...

RSS 2.0